top of page
photo_6233143757759425814_y.jfif

Tentang CLAB

PENYELESAIAN KEPADA KEPERLUAN TENAGA KERJA ANDA

Didorong oleh permintaan yang semakin meningkat untuk tenaga kerja asing, CLAB memenuhi keperluan organisasi dan syarikat untuk membawa masuk dan mengagihkan semula pekerja asing ke pelbagai industri di Malaysia. Dengan projek yang berkembang pesat dalam industri pembinaan, kami bertanggungjawab dalam mengendalikan semua permohonan untuk Pekerja Asing Binaan.

 

CLAB ialah sebuah organisasi yang ditubuhkan pada tahun 2003 oleh CIDB selaras dengan keputusan Jawatankuasa Kabinet Mengenai Pengambilan Pekerja Asing (JKK-PA) untuk membawa masuk dan mengagihkan semula pekerja asing untuk syarikat atau organisasi di Malaysia. Sejarah di sebalik penubuhan CLAB: Pada Julai 2002, 912,000 pekerja asing tanpa izin telah dihantar balik di bawah Program Pengampunan di mana 383,000 daripadanya terdiri daripada sektor pembinaan. Akibatnya, ia telah membawa kelembapan dan gangguan kepada penyiapan projek. Perbincangan telah diadakan antara agensi kerajaan dan persatuan pembinaan untuk menyelesaikan isu tersebut. Salah satu cadangan ialah penubuhan CLAB Pada 16 Jun 2006, satu kertas kerja telah diluluskan oleh JKK-PA untuk CLAB diberi hak pertama untuk menerima semua permohonan 50 dan ke bawah untuk Pekerja Asing Binaan di Pusat Setempat KHEDN . Pada 19 Julai 2009, Keputusan JKK-PA menyatakan bahawa semua permohonan Pekerja Asing Binaan (PAB) di bawah 100 diuruskan oleh CLAB. Pada tahun 2015 CLAB telah dianugerahkan untuk menguruskan permohonan untuk Pekerja Asing Binaan (PAB) melebihi 100.

website symbol white-01.png

VISI KAMI

Menjadi Fasilitator dan Pembekal pilihan untuk Tenaga Kerja Pembinaan di Malaysia

website symbol white-02.png

MISI KAMI

Menyampaikan nilai premium kepada pelanggan. Menyumbang secara positif dengan memastikan tenaga mahir yang mencukupi untuk industri pembinaan. Menyediakan penyampaian perkhidmatan tepat pada masanya dan memupuk tenaga kerja yang bermotivasi dan produktif

bottom of page